(Kas)witte vlieg [Trialeurodes vaporariorum]
De kaswittevlieg is een plaaginsect uit de familie van de Aleyrodidae. Het is een insect dat voorkomt in de gematigde klimaatzones. Het zijn kleine, geelwitte, motachtige insecten (1-2 mm groot) met dakvormig gevouwen vleugels, die met een wasachtige substantie zijn bestoven. De kaswittevlieg heeft een brede waardplantenreeks. Ze hebben een zuigsnuit waarmee ze sap uit de floëemvaten van de bladeren zuigen. Het floëem bevat naast eiwitten heel veel suikers. De overmaat aan suikers worden door deze insecten aan de achterkant van hun lichaam uitgescheiden als honingdauw.
Levenscylus
De populatie bestaat uit mannetjes en vrouwtjes. Het vrouwtje zet de eieren voornamelijk af aan de onderkant van de bladeren, meestal in een cirkel. De eieren zijn aanvankelijk wit en verkleuren na een dag of twee donkerpaars/zwart. Na ongeveer 7 dagen (bij 25°C) komt de larve uit het ei. Het 1ste larvestadium kan zich nog verplaatsen (crawlers/kruipers). De volgende larvestadia zitten vast op het blad met hun zuigsnuit in een floëemvat. Ze zijn plat, ovaalvormig en doorzichtig. Tijdens de ontwikkeling van het vierde larvestadium verandert de vorm van plat naar doosvormig. Deze zogenaamde poppen zijn wit en niet meer transparant.
De levenscyclus hangt af van de temperatuur en het gewas waarop de wittevlieg voorkomt. Ook het totale aantal eieren dat een vrouwtje gedurende haar hele leven afzet is afhankelijk van de waardplant en de temperatuur. Bij 22°C is dit op aubergine 360 eieren en op paprika minder dan 10. De overleving bij 24°C is op aubergine 91,2 %. Op paprika is deze 7,5 %. Van de voedingsgewassen is aubergine de beste waardplant gevolgd door komkommer, tomaat en paprika. Doordat aubergine een zeer goede waardplant is voor kaswittevlieg ontwikkeld de populatie zich explosief. Ook de gewassen chrysant, roos, gerbera, Fuchsia, Pelargonium, Pointsettia en primula’s zijn goede waardplanten voor kaswittevlieg.
Schade
De schade die de kaswittevlieg veroorzaakt is he onttrekken van voedingsstoffen , met name eiwitten en suikers, van de plant. Bij een hoge aantasting kan dit ten kost gaan van de productie van een plant. Daarnaast kan de kaswittevlieg honingdauw uitscheiden. En de kaswittevlieg is in staat om een aantal plantenvirussen over te brengen, waaronder het tomata torrado virus(ToTV),het Beet pseudo yellows virus (BPYV), Strawberry pallidosis associated virus (SPaV), Tomato chlorosis virus (ToCV) en Tomato infectious chlorosis virus (TICV).