“Aaltjes doen het best goed tegen bonenvlieg in bonen”
02.04.2025

Telers van bonen beschikken niet meer over chemie voor de aanpak van bonenvlieg. De toepassing van parasitaire aaltjes biedt weliswaar niet dezelfde effectiviteit, maar is wel een serieus alternatief. “Je kunt best wel wat bereiken.”
“De werking varieert tussen de 35 en de 90% en gemiddeld komen we toch wel aan 65%. Voor een biologisch middel is dat heel acceptabel.” Wat Kick van Saarloos van BASF betreft zijn de Nemasys Outdoor aaltjes van BASF een serieuze optie om schade door de bonenvlieg in bonen te beperken. De toepassing van aaltjes in bonen is gedurende drie jaar onderzocht op drie verschillende locaties in Zuid-Nederland met bovenstaande resultaten als uitkomst.
Vocht en temperatuur belangrijk
Dat de Nemasys aaltjes het in bonen best goed doen heeft meerdere redenen. “Omdat de larve van de bonenvlieg alleen ontkiemende en jong ontwikkelde plantjes aanvreet, hoeven de aaltjes na het zaaien maar een relatief korte periode actief te zijn”, vertelt Van Saarloos: “Zodra de boon ongeschonden boven staat is het grootste gevaar geweken. En omdat boontjes relatief diep gezaaid worden, liggen de zaden vaak al in wat vochtiger grond en vocht is belangrijk om de aaltjes in leven te houden. Hetzelfde geldt voor de temperatuur. Die is half mei vaak al wat hoger en dat stimuleert zowel een vlotte kieming als de activiteit van de aaltjes.”
Injecteren of spuiten
De aaltjes moeten wel eerst in de buurt van het zaad worden gebracht en dat vraagt een zorgvuldige aanpak. Het kan op verschillende manieren, vertelt de productadviseur. “Je kunt de aaltjesoplossing via slangetjes in de zaaivoor injecteren. Dan zijn de aaltjes meteen op de bestemde plek. Bij een dergelijke rijenbehandeling worden 1 miljard aaltjes per hectare gebruikt. Je kunt de aaltjes ook verspuiten met de veldspuit. Bij voorkeur doe je dat tijdens een regenbui of je trekt de haspel er overheen.” Wanneer de omstandigheden na het zaaien minder gunstig zijn voor een vlotte kieming van de bonen kan een tweede aaltjes-toepassing met de veldspuit nodig zijn.
Risico inschatten
Van Saarloos adviseert bonentelers om nu alvast na te denken over eventuele toepassing van de parasitaire aaltjes. “De werking is weliswaar wat minder dan bij chemie, maar het heeft wel degelijk effect. Je hebt gewoon meer controle. Dus ik zou een goede risico inschatting maken en dat afwegen tegen de kosten. Zodat je op tijd weet wat je gaat doen.”